Suntem ultimii din Europa și la acest capitol: ce se întâmplă cu reciclarea în țara noastră

de: Ozana Mazilu
29 11. 2021

Beneficiile reciclării sunt multiple, de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să înțeleagă faptul că, în spatele legilor drastice privind reciclarea, stau idei și principii solide, benefice comunităților. Dar, din păcate, și la acest capitol suntem ultimii din Europa.

Rata de utilizare a materialelor reciclabile ne-a plasat anul trecut pe ultimul loc între statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu doar 1,3%, România a fost depășită de Irlanda (1,8%) și Portugalia (2,2%), țări peste care s-a situat Bulgaria (2,6%, dublu față de noi).

Suntem ultimii din Europa cu reciclarea

Rata de recirculare este partea din resursele materiale utilizate în procesele de producție provenită din reciclarea deșeurilor, ceea ce reduce extragerea de materii prime și poluarea, constituind un indicator-cheie în monitorizarea așa-numitei „economii circulare” la nivelul UE.

Ca referință, rata de reciclare a materialelor a atins deja 31% în Olanda, 23% în Belgia și 22% în Franța. Pe tipuri de materiale, ea a ajuns la 25% în cazul metalelor, 16% pentru minerale nemetalice (incluzînd sticla), 10% la biomasă (care include hârtie, lemn și tipuri de șervețele) și 3% combustibili fosili, toate în creștere față de anul precedent.

În analiza făcută de specialiștii europeni, România figurează pe un trend semnificativ de scădere, de la 3,5% în anul 2010, când stăteam mai bine decât alte șapte state (Irlanda, Bulgaria, Grecia, Croația, Cipru, Letonia și Portugalia), cu trecere sub pragul de 2% din 2015 încoace și un recul spre 1% în 2019 și 2020.

Așadar, suntem în urmă, dar și în total dezacord cu evoluția din Europa (-2,2 puncte procentuale la nivel național pe parcursul ultimului deceniu), media la nivelul Uniunii fiind în creștere cu două puncte procentuale de la 10,8% în 2010, la 12,8% în 2020.

În martie 2020, Comisia Europeană a adoptat un nou plan pentru economia circulară.

De asemenea, în 2019, media europeană pe cetățean european este de 34,4 kilograme de deșeuri de ambalaje de plastic. Dintre acestea, aproximativ 14,1 kilograme au fost reciclate, conform unei analize realizate de Eurostat. Practic, discutăm de o medie de 41%.